18.09.2023

Je slaapkamer sfeervol maken

Het gevoel van rust dat een sfeervolle slaapkamer biedt, heeft een positief effect op ons. Als je merkt dat de sfeer in je slaapkamer niet naar je zin is en je er rusteloos van wordt, is het tijd om deze ruimte weer een nieuw en stabiel leven in te blazen. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen, want wij gaan jou helpen! Je hoeft geen verbouwingen te ondergaan om de sfeer in je kamer te verbeteren. Met een paar aanpassingen en creatieve keuzes tover je jouw kamer om in een sfeervolle ruimte.

  1. Kleurrijk kleurenpalet
  2. Verlichting is nummer één 
  3. Decoratieve kussens, dekens, kleden en heel veel laagjes
  4. Kunst op de muren
  5. Groen, groen en nog eens groen
  6. Meer diepte in je kamer met spiegels

Kleurrijk kleurenpalet

Bij het kiezen van geschikte kleuren voor een slaapkamer zijn er enkele algemene richtlijnen om in gedachten te houden. Zachte neutrale kleuren zoals lichtgrijs, beige en crème creëren een rustige en tijdloze sfeer, terwijl koele tinten zoals lichtblauw en pastelgroen een kalmerend effect kunnen hebben. Warme aardetinten zoals zacht bruin en taupe kunnen daarentegen een gezellig en geborgen gevoel opwekken. Het vermijden van felle en opvallende kleuren wordt over het algemeen aangeraden, omdat deze een te stimulerend effect kunnen hebben voor een goede nachtrust. Uiteindelijk moet de kleurkeuze aansluiten bij je persoonlijke smaak en de gewenste atmosfeer in de slaapkamer.

Bij het bepalen van de kleuren voor je slaapkamer is het essentieel om de gewenste sfeer in overweging te nemen. Pasteltinten zoals lichtroze en lavendel creëren een lieflijke en lichte ambiance, terwijl donkere kleuren zoals diepblauw en donkergrijs een gevoel van luxe bieden. Het is belangrijk om donkere kleuren te balanceren met lichtere accenten om (teveel) somberheid te voorkomen. Felle en opvallende kleuren zoals felrood worden meestal afgeraden vanwege hun stimulerende effect, wat niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Door zorgvuldig te overwegen welke kleuren het beste passen bij je voorkeuren en de gewenste slaapkamer sfeer, kun je een harmonieuze en rustgevende omgeving creëren. Inspiratieplatformen zoals Pinterest zijn mega geschikt om jouw op gang te helpen bij het samenstellen van jouw ideale slaapkamer. 

Heb je het duidelijk voor ogen? Ga dan op zoek naar jouw dekbed. Neem als voorbeeld een kijkje naar ons assortiment in dekbedovertrekken. 


Niet alleen bij een dekbedovertrek is een kleurenpalet belangrijk, ook bij andere accessoires is een kleurenpalet toepasselijk. Zo moet je rekening houden dat een vloerkleed, de sierkussens en andere decoraties, die er ieder voor zich voor zorgen dat jouw kamer één fijn en knus geheel wordt. De kleuren kan je per seizoen aanpassen. Wil je weten hoe je jouw kamer het beste decoreert in de herfst die er weer bijna aankomt? Lees dan dit artikel

Verlichting is nummer één

Een van de belangrijkste punten om een sfeervolle kamer te creëren is door de juiste verlichting toe te voegen. Op je slaapkamer moet je er rekening mee houden dat de ruimte genoeg verlicht is, maar ook dat het sfeer met zich meebrengt. Zo pas je tegenwoordig met een app handmatig de verlichting aan, denk aan de kleur van het licht en hoe fel of warm je het wilt hebben. Warmer en minder fel licht zorgt voor nog meer sfeer in je slaapkamer. Maar een “ouderwetse” dimmer is ook altijd nog een perfect optie om de stand van de verlichting aan te passen. 

Het is natuurlijk wel  belangrijk om bij de verlichting na te denken over wat voor een functie het heeft. Zo is bij een ontspannende kamer minder fel licht een no-go, maar op een slaapkamer waar je van plan bent om ook te gaan werken is een lamp met meer power wel handig. Gebruik bij de verlichting verschillende lichtbronnen zoals tafellampen, vloerlampen en wandlampen om diverse lichtniveaus te creëren. 

Decoratie met kussens, dekens, kleden en heel veel laagjes

Op je bed, stoel of bankje ontstaat er met kussens een decoratieve sfeer. Daarnaast zorgen vloerkleden niet alleen voor warme voeten, maar creëert het ook een warme sfeer. 

Met kussens en kleden kun je laagjes toepassen. Zo kun je je bed mooi opmaken met verschillende sierkussens achter- en voor elkaar. Gebruik daarbij kussens met verschillende kleuren en verschillende patronen die samen voor een mooi geheel zorgen. Daarnaast kun je over je bed een mooi warm plaid neerleggen. Deze lagen zorgen niet alleen voor warmte, maar het oogt ook heel knus, warm en sfeervol. 

Kunst op de muren

Iedereen heeft wel foto’s of werkjes die waardevol voor je zijn. Denk aan foto’s met je familie, vrienden of nabestaanden. Of prachtige vakantiefoto’s van tropische bestemmingen. Hoe leuk is het dat deze waardevolle kunst jou helpt met het personaliseren van jouw slaapkamer. Zo breng je het gevoel dat je daarbij voelt ook direct in jouw slaapkamer: warm, ontspannen en liefdevol. 

Groen, groen en nog eens groen

Veel mensen decoreren hun woonkamer met veel groen, maar vergeten dat je slaapkamer ook een goede ruimte is om te vullen met groen. Dit zorgt er immers voor dat je kamer nog meer sfeer en kleur uitstraalt, deze tip is dus zeker niet weg te denken uit dit lijstje. Bovendien zijn planten op je kamer ook nog eens supergezond! 

Meer diepte in je kamer met spiegels

Spiegels in je slaapkamer zijn niet alleen handig, maar zorgen ook voor meer diepte in je kamer. Door een spiegel lijkt je slaapkamer optisch groter en lichter. Een grote spiegel dient ook als decoratie om de sfeer te verhogen. Dus wanneer jij ‘s ochtends je haar doet of jouw outfit bekijkt is een spiegel niet alleen handig, maar zorgt het ook voor sfeer. 

Hopelijk heb jij bij het lezen van dit artikel genoeg inspiratie gekregen om je slaapkamer sfeervoller te maken. Heel veel succes! 

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/Algemeen