22.07.2022

Interessante weetjes over bamboe

De afkomst van bamboe

 Wist je dat bamboe zijn naam dankt aan het Maleisische woord "Mambu"? In de 16e eeuw noemden de Nederlanders het "bamboes". De Latijnse naam die ook vaak in de plantenwereld wordt gebruikt is “Bambusa”

De naam "Bambu" is ontstaan, ​​omdat het lijkt op het geluid dat bamboe maakt als het ontploft in vuur. Als de bamboe wordt verwarmd, zet de warme lucht in de holte uit, waardoor een geluid ontstaat dat lijkt op bam-boem.

Wat is bamboe?

Bamboe is een grassoort die elke dag enkele millimeters tot tientallen centimeters groeit. Dit is afhankelijk van het type bamboe. Bamboe wordt vaak verward met hout vanwege de structuur van de stengels, maar het is toch echt familie van de grassen. Bamboe heeft, zoals de meeste planten, voornamelijk zonlicht en water nodig om te groeien. Bamboe is een duurzaam product, aangezien het snel groeit en enkel regenwater in veel gebieden voldoende is.

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld

 Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld! Dit is vastgesteld door Guinness World Records. Het record van de bamboeplant is maar liefst 91 cm groei in een dag! Gemiddeld groeit bamboe enkele centimeters per dag. Het leuke aan bamboe is dat je in een dag al een aantal centimeters groei kan zien.

Door de snelle groei kunnen bamboeplanten dus ook erg hoog worden. Er is ooit een bamboeplant gemeten van maar liefs 40 meter hoog! Bamboeplanten van 20 meter tot 30 meter hoog kunnen worden aangetroffen in Europa en Amerika. 

Bamboe kan je na 1 tot 5 jaar al oogsten 

Aangezien bamboe zo snel groeit, kan je de plant soms al na 1 jaar oogsten. In vergelijking met bomen, waar het tientallen jaren kan duren voordat deze hier klaar voor zijn, is bamboe dus veel sneller te gebruiken. Bamboe is ook een hernieuwbare bron, wat betekent dat bamboe niet verloren gaat bij het vergaren hiervan en dat de grondstoffen niet opraken.

Bamboe is sterker dan staal

Bamboe, met zijn indrukwekkende reputatie als een van de sterkste materialen op aarde, dankt deze kracht aan zijn opmerkelijke vezelstructuur. De unieke samenstelling van bamboevezels maakt het sterker dan veel traditionele houtsoorten, waardoor het een duurzaam alternatief is voor verschillende toepassingen. Vanwege zijn sterkte, flexibiliteit en snel hernieuwbare eigenschappen is bamboe bezig met een opmars als vervanger voor talloze producten, variërend van bouwmaterialen tot textiel. Deze groeiende trend naar bamboe als substituut weerspiegelt niet alleen de kracht van het materiaal, maar ook de groeiende erkenning van zijn duurzaamheid en veelzijdigheid in diverse industrieën.

Er zijn verschillende soorten kleuren bamboe

Bamboe is er in veel verschillende kleuren. Door de mooie kleuren kan het lijken op photoshop, maar dit is niet het geval. Bamboe is er in de volgende kleuren: groen, geel, bruin, zwart, rood en blauw! Groen komt het meest voor in de natuur. Naast deze kleuren zijn bamboesoorten er in verschillende prachtige patronen met strepen in groen, geel, roze, bruin, zwart of zelfs een combinatie hiervan. 

Bamboe is eetbaar

In Azië eten veel mensen bamboe. Bamboescheuten behoren tot het wekelijkse voedsel in Azië en is ook erg gezond. Het bevat zeer weinig calorieën en koolhydraten, maar is rijk aan eiwitten. Bamboe bevat ook minder suiker dan de meeste groenten en fruit. Bamboe neemt de smaken van ander voedsel op en wordt hierdoor dus vaak gebruikt in salades en soepen. We raden aan om niet de bamboeplant in je tuin of woonkamer nu te consumeren. Laat je altijd eerst goed informeren en schaf enkel de producten in de supermarkt hiervoor aan. 

De reuzenpanda eet wel tot 14 uur per dag bamboe

Wist je dat panda's soms wel 14 uur lang achter elkaar bamboe eten. In deze periode eten ze tussen de 10 en 60 kg bamboe. Hiervan wordt echter maar 20% van verteerd. Het gebit van panda's zijn nog niet volledig aangepast aan het eten van bamboe In tegenstelling tot veel andere plantenetende dieren is het spijsverteringsstelsel niet erg efficiënt.

Nog niet uitgelezen en wil je weten hoe wij ons beddengoed maken? Lees hier verder:

Klik hier om meer te lezen hoe wij ons beddengoed maken

Of kom er hier achter hoe biologisch ons bamboe is:

Klik hier om meer te lezen hoe biologisch ons bamboe is

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/Kinderverhaaltje