25.05.2022

Van bamboeplant naar bamboestof

Bamboe wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt in verschillende producten. Denk aan artikelen als tandenborstels & haarborstels, maar ook servies en beddengoed - bamboe zit zelfs in sokken, ondergoed en kleding. De stof is geweldig en het is moeilijk te geloven dat het zo zacht is als zijde. Dit is wat er nodig is om bamboe in een zachte stof te veranderen:

Stap 1: Van bamboe naar bamboevezels

Bamboe is een van de krachtigste planten ter wereld en wordt vaak gebruikt voor bouwmaterialen. Het houdt ook beter stand dan een normale houten balk vanwege zijn holle vorm, wat het efficiënt maakt voor huisvesting. Zodra de bamboe is gesneden, moet deze worden versnipperd. Dit gebeurt door grote messen die de stelen in kleine stukjes snijden. Met al deze stukjes, ook wel bamboevezels genoemd, wordt de volgende stap in het proces gezet.

Stap 2: Tijd voor een badje

De vezels die bij het versnipperen overblijven, kunnen niet meteen gebruikt worden om beddengoed of kleding te maken. Daarom koken ze eerst de bamboevezels om er een brij of papje van te maken. Het lijkt een beetje op hoe viscose wordt gemaakt, dat wordt gemaakt door houtvezels te koken die vervolgens in stof veranderen. We gebruiken minimale 'groene' chemicaliën en hergebruiken grondstoffen, waardoor het proces duurzamer is. Door op deze gesloten manier te werken, kun je de stof ongelooflijk duurzaam noemen!

Stap 3: Van pap naar bamboegaren

Wat overblijft nadat het vocht verdampt is noemen we bamboepulp. Omdat de bamboepulp eerst is verwarmd, moet het een paar dagen afkoelen. Daarna wordt het door kleine gaatjes geperst. Daaruit steken aan de andere kant kleine draadjes die verharden. Dat zijn de bamboegaren waar kleding en beddengoed mee gemaakt kan worden.

Stap 4: Laatste inspectie en reiniging

Na het proces om bamboegaren (bamboeviscose) te maken is het nog belangrijk ervoor te zorgen dat er geen vuilrestjes of stof achter zijn gebleven. Na een goede reinigingsbeurt kan het garen gebruikt worden voor het maken van prachtige, duurzame producten.

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/