25.08.2022

Beter slapen? Zo word je uitgerust wakker

Wij slapen wat af in ons leven; tot wel een derde van ons leven brengen wij dromend door. Toch worden wij niet altijd even uitgerust wakker. Er zijn verschillende dingen die jij kan doen om beter en dieper te slapen en uiteindelijk een stuk meer uitgerust wakker te worden. Dus hoe vroeg de wekker ook gaat: jij staat uitgerust op.

1. Voldoende slaap

Het is een inkopper, maar zorg ervoor dat je iedere nacht tussen de zeven en negen uur ongestoord slaap krijgt. Hoe aanlokkelijk het ook is om bijvoorbeeld nog een aflevering van die leuke serie op te zetten. Neem jezelf voor om iedere avond op tijd te gaan slapen. 

2. Vast tijdstip

Naast voldoende slaap is het voor je bioritme ontzettend belangrijk om altijd op hetzelfde tijdstip te gaan slapen. Ja, ook in het weekend. Dit vraagt enig doorzettingsvermogen, maar uiteindelijk zal je merken dat de kwaliteit van  je nachtrust er met sprongen op vooruit gaat.

3. Geen schermen

Een halfuur voordat jij je ogen sluit is het verstandig om zo prikkelvrij mogelijk je tijd door te brengen. Schermen van mobiele telefoons en televisies schijnen erg fel en stralen blauw licht uit. De prikkels van het scrollen, typen, kijken en de informatieverwerking die daarmee gepaard gaan, zetten je brein in een actieve stand. Door een boek te lezen of een luisterboek aan te zetten en alvast je ogen te sluiten bouw je de prikkels van de dag langzaam af, waardoor je sneller en dieper in slaap valt.

4. Goed beddengoed is het halve werk

Met goed materiaal, lever je beter werk. Dit is niet anders bij beddengoed. Leg iedere week nieuwe lakens op bed, om het zo fris mogelijk te houden. Onhygiënische lakens kunnen je nachtrust flink verstoren. In de zomerperiode kan het fijn zijn om je lakens zelfs nog vaker te vervangen. Bamboe is van nature antibacterieel waardoor dit het ideale materiaal is om je bed lang fris te houden. Dekbedovertrekken en hoeslakens van bamboe zijn niet alleen zachter dan die van katoen, maar zijn ook nog eens superabsorberend. Hierdoor heeft je lichaam, gedurende de nacht, een meer constante temperatuur . Doordat het temperatuurverschil van je lichaam minimaal is slaap je beter. 

5. Eet en drinken

Voordat je naar bed gaat, eet je over het algemeen niet te zwaar. Ook het gebruik van bepaalde voedingsstoffen kan flink roet in het eten gooien. Het gebruik van alcohol en cafeïne zorgt ervoor dat je niet goed tot rust komt ‘s nachts of dat je het erg warm hebt. 

6. Licht

Licht reguleert veel van de processen in ons lichaam. Er bestaan speciale wekkers die de opgaande zon simuleren. Houd in de nacht de gordijnen zoveel mogelijk gesloten en open deze direct na het opstaan. Zo krijgt je lichaam direct een extra positief signaal om wakker te worden.

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/