22.06.2023

Zo houd je jouw energieniveau op peil in de zomer

Houd je energieniveau op peil met deze zomerse tips! Ontdek hoe je je energie kunt behouden en vermoeidheid kunt bestrijden. Lees het hier!

De zomer brengt zonneschijn, vakanties en warme avonden. Helaas kan de hitte van de zomer ook leiden tot klamme nachten en een verstoord slaapritme. Een goede nachtrust is essentieel om je energieniveau op peil te houden en volop van de dag te genieten. In dit artikel delen we enkele nuttige tips om je energieniveau in de zomer op peil te houden.

Wanneer heb je een laag energiepeil?

Een laag energiepeil wijst op een vermoeid gevoel dat je ervan weerhoudt om de activiteiten die je wil ondernemen met volle concentratie uit te voeren. Een laag energiepeil varieert natuurlijk in intensiteit en duur, afhankelijk van de situatie. Iedereen heeft van nature een enigszins wisselend en uniek energieniveau. Waar de een normaal gezien energie heeft voor tien, is de ander aan het einde van de werkdag blij om thuis op de bank neer te ploffen. Daarom verschilt het per persoon wanneer je een energieniveau laag kan noemen. Dat is heel persoons afhankelijk.

Over het algemeen wordt een laag energiepeil gekenmerkt door een gebrek aan vitaliteit, last van fysieke vermoeidheid en mentale uitputting. Mensen met een laag energiepeil voelen zich lusteloos, sloom en futloos, met weinig motivatie en moeite om dagelijkse taken uit te voeren. Het kan voorkomen dat je concentratievermogen en productiviteit flink zal zakken wanneer je moe bent.

Slaaptips om je energieniveau hoog te houden in de zomer

Warme nachten beïnvloeden de kwaliteit van je slaap, waardoor je minder diep slaapt, veel wakker wordt of vervelende dromen krijgt. Een nachtje slecht slapen weet het lichaam nog op te vangen, maar zodra de gebroken nachten lang aanhouden merk je dat je energieniveau flink zakt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om het slapen in de zomer aangenamer te maken.

Creëer een koele slaapomgeving

Een koele slaapomgeving is een goede graadmeter voor een goede nachtrust. Denk hierbij aan een temperatuur tussen de 16 en 20 graden. In hartje zomer is dit zonder airconditioning lastig te bereiken. Toch is het mogelijk je lichaam de indruk te geven dat het koeler is in de slaapkamer. Zorg daarom voor een goede ventilatie. Open ramen en deuren om een natuurlijke luchtstroom te bevorderen. De luchtstroom voelt niet alleen heerlijk fris aan, het helpt ook nog eens om warmte van je lichaam af te voeren. 

Lukt het niet om ramen tegen elkaar open te zetten, creëer dan met een ventilator een zacht briesje. Door de ventilator met de achterzijde voor het open raam te zetten wordt de frisse nachtlucht naar binnen gezogen.

Met lichtgewicht, ademend beddengoed, zoals bamboe, wordt de warmte en het vocht dat je lichaam produceert sneller afgevoerd. Hierdoor voelt de ruimte koeler dan bij het slapen onder dekbedovertrekken gemaakt van andere materialen.

Neem gedurende de dag maatregelen om te zorgen dat het binnen minder warm wordt. Gebruik bijvoorbeeld verduisterende gordijnen om de hitte van de zon buiten te houden of zorg voor goede zonwering.

Pas je bedtijdroutine aan

In de zomer is het vaak een stuk langer licht buiten waardoor het moeilijker is om op tijd naar bed te gaan. Stel daarom een vaste tijd in om te gaan slapen, zelfs als het nog licht is buiten. Neem een half uurtje voor het slapengaan een verkoelende douche of bad om je lichaamstemperatuur te verlagen en te ontspannen. Voor sommige mensen hebben ontspanningstechnieken, zoals yoga of ademhalingsoefeningen, een positief effect op de nachtrust. Zo kom je even helemaal tot rust en val je sneller in slaap.

Blijf hydrateren

Hydratatie is altijd belangrijk, maar vooral tijdens warme zomerdagen is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Probeer dit over de dag te verdelen. Wanneer je in de avond merkt dat je te weinig gedronken hebt en in een keer veel drinkt, resulteert dit waarschijnlijk in nachtelijke toiletbezoeken en dus een onderbreking van je slaap. 

Zoek verkoeling

Als je nog steeds moeite hebt om in slaap te vallen vanwege de hitte, zijn er altijd manieren om in een keer een stuk af te koelen. Zo bestaan er speciale koelkussens die je gedurende de nacht heerlijk koel houden. Een gelpack in een kussensloop of handdoek helpt je om je lichaam vlak voor het slapengaan te koelen. Door deze tegen je gezicht, voeten of polsen te houden merk je het snelst een positief verkoelend effect. Ook een vochtige handdoek helpt om de warmte van je lichaam af te voeren. Wring de handdoek goed uit en leg deze op je voorhoofd om je lichaam om af te koelen voor het slapengaan. Zo val je sneller in slaap, slaap je beter door en wordt je meer uitgerust wakker. Zo houd jij zelfs in de zomer je energieniveau op peil.

Zoek je nog meer handige tips om de klamme zomernachten door te komen? Lees er hier meer over.

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/