17.01.2023

Tips bij het kopen van een peuterdekbed

Kinderen groeien als kool. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je kind, voordat je het doorhebt, toe is aan een peuterbed. Van een slaapzak of lakentje, gaat jouw grote meid of jongen over naar een heus peuterbed en peuterdekbed. Dit heugelijke moment gaat vaak gepaard met de aanschaf van een nieuw bed en bijpassende accessoires, bijvoorbeeld hoeslakens, dekbedovertrekken en kussenslopen van de Boomba Bamboo Kids collectie.

Wanneer is het tijd voor een peuterbed?

Tussen het tweede en derde levensjaar is jouw peuter helemaal klaar voor zijn of haar nieuwe bed. Wanneer het ideale moment is om een peuterdekbed aan te schaffen is afhankelijk van de groei van jouw kindje. De standaardregel is dat een peuterdekbed pas na het tweede levensjaar wordt aangeschaft. Voor die tijd draaien kinderen veel en is er de mogelijkheid dat ze onder het dekbed komen te liggen. De ene peuter is direct op zijn tweede verjaardag klaar voor een groter bed, terwijl de ander liever nog even veilig tussen de spijlen van het babybedje blijft liggen. Bij de overstap van een babybed naar een gewoon bed is het aan te raden om dan ook een echt dekbed aan te schaffen. Dit peuterdekbed houdt het grote bed namelijk goed warm, zodat je kindje de hele nacht goed doorslaapt.

Welke maat dekbed heb je nodig?

Er zijn eigenlijk twee verschillende mogelijkheden wanneer je kind toe is aan een nieuw bed:

 • De aanschaf van een peuterbed. Deze zijn 70x140cm. Hierbij hoort uiteraard een dekbed dat net iets groter is. De peuterdekbedden van Boomba Bamboe hebben de volgende afmetingen:
  - 70x100cm;
  -100x140cm;
  - 120x150cm;
  Dekbedden voor een gewoon eenpersoonsbed zijn vaak een stuk groter. Wanneer je een te grote maat kiest glijdt deze van het kleine peuterbed af, waardoor je kind het ‘s nachts koud kan krijgen. 
 • Kies direct voor een gewoon formaat eenpersoonsbed. Het grote voordeel van zo’n bed is dat het tot en met de tienertijd mee kan. Een eenpersoonsbed is circa 140 x 200cm en het bijpassende peuterdekbed bedraagt:
  - 140x200cm;
  - 140x220cm.

Sommige kinderen vinden de overstap van een babybed naar een gewoon bed erg spannend. In dat geval is een peuterbed een goede optie. Deze bedden hebben vaak nog een railing of hekje. Dit is ook ideaal voor kinderen die veel bewegen in hun slaap of uit bed rollen. Sommige kinderen krijgen hier een veilig gevoel van, omdat dit hen herinnert aan de spijlen van het babybedje. Het kleine peuterdekbed kan ook een fijn en knus gevoel geven, doordat deze op hun formaat gemaakt is. Deze geborgenheid kan de nachtrust bevorderen.

Wennen aan het nieuwe bed

De meeste kinderen vinden het geweldig om een groot bed te krijgen, maar zelfs voor de grootste durfal kan de eerste nacht slapen in het nieuwe bed toch spannend zijn. Met de volgende tips wordt de overgang een succes:

 • Praat vooraf met je kind over de komst van het nieuwe bed. Zo kan hij of zij zich er rustig op voorbereiden en merk je snel genoeg of je kind er klaar voor is;
 • Kies samen de accessoires en de dekbedovertrek uit voor de nieuwe peuterkamer. Hierdoor wordt het nieuwe bed al helemaal eigen;
 • Vind je kindje het een beetje spannend? Kies samen een mooie knuffel uit die ‘s nachts voor gezelschap zorgt;
 • Leg het kleine peuterdekbed alvast in het ledikant vlak voordat de overgang naar het nieuwe bed wordt gemaakt. Zo kan je kind alvast wennen aan de verandering.
 • Blijkt de overstap toch wat eng te zijn? Blijf in dat geval rustig en forceer niets. Probeer het gewoon na een aantal weken nog een keertje. 

Veilige peuterdekbedden

Voor jouw kindje wil je niets dan het beste. Onze peuterdekbedden zijn voorzien van verschillende certificaten en garanties, waardoor je jouw kleine met een gerust hart kunt laten slapen onder een bamboe dekbed:

 • Oeko-tex
  Het Oeko-tex certificaat wordt gegeven aan dekbedden die veilig zijn voor baby’s en kinderen. Hierbij bevat het gebruikte materiaal geen gevaarlijke stoffen; 
 • 100% biologische

De vulling van de bamboe peuterdekbedden is gemaakt van 100% biologische tijk. Hiermee geef je jouw kindje het best mogelijke dekbed.

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/