23.06.2023

Nachtzweten: wat doe je hier tegen?

Ontdek hoe bamboe beddengoed nachtzweten kan verminderen. Lees onze tips en geniet van een koelere en comfortabele nachtrust. Lees het hier.

Nachtzweten, ook wel bekend als nachtelijk transpireren, is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Vooral tijdens warme lente- en zomerdagen komt het voor dat je klam wakker wordt. In dit artikel gaan wij in op verschillende oorzaken die nachtzweten veroorzaken. Natuurlijk vertellen wij jou dan ook gelijk wat je kunt doen om dit probleem te verminderen.

Nachtzweten

Veel mensen hebben er last van: nachtzweten. Dat het veel voorkomt, betekent eigenlijk ook dat er geen eenduidige oorzaak is. Er zijn verschillende redenen waarom je het ‘s nachts warm hebt. Gelukkig hebben wij tips om het nachtzweten minder heftig voor je te maken.

Hitte

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van nachtzweten. De meest voor de hand liggende reden is een warme, zomerse temperatuur buiten. De ene persoon is snel gewend aan warmer weer, terwijl het lichaam van de ander meer tijd nodig heeft om te acclimatiseren. Het gevolg hiervan is dat je een stuk minder diep slaapt of veel vaker wakker wordt. Met een zomerdekbed en kussen gemaakt van bamboe met daarbij bamboe beddengoed geef jij jezelf wat ruimte om de warmte af te voeren. Bamboe is namelijk zeer goed in het reguleren van temperatuur. Hierdoor wordt de warmte niet onder de deken vastgehouden, maar wordt het afgevoerd naar buiten.

Zodra de zomer geteisterd wordt door een hittegolf is het ademende element van bamboe een redder van de nacht. Niet iedereen vindt het fijn om zonder dekbed of laken te slapen. Ook wanneer je bijna smelt van de hitte. Met bamboe beddengoed geef jij jezelf  het comfort dat je nodig hebt om prettig te kunnen slapen.

Warme slaapkamer

Niet alleen tijdens de zomer, maar ook tijdens de wintermaanden hebben veel mensen last van nachtzweten. Een grote kans dat de temperatuur in de slaapkamer te hoog is. Als je het in het begin van de avond juist erg koud hebt, zet dan de verwarming lekker warm in de avond en zet deze uit voordat je naar bed gaat. Zo val je comfortabel in slaap, maar wordt je ‘s nachts niet wakker van oververhitting of een klamme huid.

Warme kleding

Het kan goed zijn dat de temperatuur niet de boosdoener is, maar dat je slaapkleding te warm of te strak is. Wanneer nachtkleding strak om je lichaam zit kan dit de lichaamstemperatuur verhogen met nachtzweten als gevolg. Hetzelfde gebeurt wanneer de nachtkleding te warm is. Dik of systhetisch materiaal warmt het lichaam sneller op. Hierdoor verdampt het vocht minder makkelijk, waardoor de zweetklieren ook actief blijven. Kortom, dit maakt het probleem erger.

Hoge lichaamstemperatuur

Het kan zijn dat nachtzweten veroorzaakt wordt door een, van nature voorkomende, verhoogde lichaamstemperatuur. Dit is genetisch bepaald en is iets wat gewoon bij je hoort. In dit geval adviseren wij jou om je slaapomgeving daarop aan te passen, waardoor je comfortabeler en dieper slaapt. Kies voor dekbedeovertrekken en dekbedden van bamboe om je beddengoed de overtollige warmte en vocht te laten afvoeren. Het helpt om in de winter onder een zomerdekbed te slapen en in de zomer alleen onder een dekbedovertrek naar dromenland te vertrekken.

Stressvolle situaties

Het leven is niet altijd een feestje. Stressvolle situaties hebben een flink effect op de manier waarop je lichaam reageert. Hierdoor slaap je slecht(er) en kan je flink transpireren. Zodra de stressvolle situatie verdwijnt zal het nachtzweten ook weer afnemen. Het is een kwestie van goed voor jezelf zorgen en proberen stress te verminderen. Balance is key. 

Eten

Eten geeft ons energie en is de ideale manier om gezelligheid te delen met anderen. Bepaalde etenswaren kunnen , vlak voor het slapengaan, een effect hebben op de productie van zweet. Dit is genetisch bepaald en niet iedereen heeft hier evenveel last van. Als je merkt dat je op sommige dagen tijdens je slaap transpireert, helpt het om bij te houden wat je die dag gegeten hebt. Pittige of kruidige maaltijden kunnen je ‘s nachts flink laten zweten. Ook alcohol en cafeïne stoken het vuur in je lichaam flink op. Dit kan natuurlijk geen kwaad, maar wanneer je dit klamme gevoel onprettig vindt kan het helpen om deze voedingsproducten niet meer te eten.

Medisch

Sommige aandoeningen of medicijnen hebben als bijwerking dat je het er erg warm van krijgt of er excessief van gaat transpireren. Met ademend beddengoed zorg je dat een groot gedeelte van het vocht snel en effectief wordt afgevoerd. Dit is ook een ideale oplossing voor mensen die last hebben van hormonale schommelingen. Deze veroorzaken vaak extreme verschillen in het gevoel van warmte en kou, waardoor je baat hebt bij beddengoed met een sterk vochtregulerende werking.

Als je last hebt van nachtelijk transpireren dat niet wordt veroorzaakt door een van bovenstaande redenen, dan wordt aangeraden contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je helpen om de oorzaak te achterhalen. 

Wil jij tijdens een hittegolf toch je nachtrust pakken? Wij delen hier de beste tips om klamme nachten door te komen.

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/