12.12.2022

Is jouw beddengoed aan vervanging toe?

Je wilt er niet te diep over nadenken, maar jouw bed is de perfecte leefomgeving voor huisstofmijt, bacteriën en ander vuil. Je brengt immers bijna eenderde van je leven door in bed. Het is daarom niet vreemd om je kussen, dekbed, matras en zelfs beddengoed regelmatig te vervangen. Als jij netjes elke week je kussensloop, dekbedovertrek en onderlaken in de was doet helpt dat natuurlijk mee om je bed schoon en fris te houden. Op een gegeven moment zijn helaas je matras, en dekbed zelf aan vervanging toe, maar wanneer is daar het ideale moment voor? Wij helpen je graag met deze beslissing. Lees onze tips over het vervangen van je beddengoed in dit artikel.

Kussens vervangen

Van alle onderdelen van je bed, is het kussen het eerst toe aan vervanging. Gemiddeld gaat een kussen zo’n twee jaar mee voordat je een nieuwe moet aanschaffen. Gedurende deze twee jaar verliest een hoofdkussen zijn ondersteunende eigenschappen. Hierdoor kunnen nek- en rugklachten ontstaan. Het kan voorkomen dat het eerder tijd is voor een nieuw kussen. Je merkt aan het volgende dat je kussen zijn werk niet meer goed doet:

 • Het kussen ondersteunt niet meer goed;
 • De vulling is niet meer goed verdeeld over het kussen en opschudden heeft onvoldoende effect;
 • Er zijn vlekken of plekken te zien.

Koop hier een heerlijk zacht bamboe hoofdkussen.

Dekbed vervangen

Dekbedden gaan over het algemeen langer mee dan kussens. Al is dit ook afhankelijk van verschillende factoren. Mensen die overmatig transpireren en kinderen zullen hun dekbed vaak eerder moeten vervangen. Gemiddeld gaat een dekbed zo’n 5 jaar mee voordat deze aan vervanging toe is. Schud je dekbed regelmatig op om deze heerlijk zacht te houden. Je merkt hieraan dat je dekbed wellicht eerder toe is aan vervanging:

 • Zelfs na regelmatig opschudden blijft deze plat;
 • De vulling is niet meer goed verdeeld of vormt ‘klonten’;
 • Het dekbed heeft vlekken.

Of je nou op zoek bent naar een winterdekbed of een zomerdekbed, een dekbed van bamboe ontdersteunt de perfecte nachtrust. 

Matras vervangen

Matrassen gaan gemiddeld zo’n 10 jaar mee voordat deze vervangen moeten worden. Dat is ook niet vreemd als je je bedenkt dat de gemiddel matras zo’n 1.200 liter transpiratievocht opvangt. Daarnaast heeft jouw matras een zware zaak; jou ‘s nachts goed ondersteunen. Na 10 jaar is hij helaas niet meer in staat om deze taak goed te volbrengen en zal je een nieuwe uit moeten zoeken. Voor iedereen is de perfecte matras anders. Door in de winkel te proefliggen, kom je er snel genoeg achter of jij en je nieuwe matras een goede match zijn. 

Soms moet je matras eerder vervangen worden. Dit kan je het beste doen als je één of meerdere van de volgende dingen opmerkt:

 • Je krijgt last van pijn aan je rug of nek nadat je geslapen hebt;
 • Je blijft draaien, omdat je niet lekker ligt;
 • De matras heeft vlekken;
 • De matras is beschadigd.

Beddengoed vervangen

Hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrekken van bamboe zijn ijzersterk en gaan jaren mee. Gemiddeld gezien is het na tien jaar echt tijd om je beddengoed te vervangen. Je beddengoed heeft immers nogal wat te verduren. Of je jouw beddengoed op dat moment echt weg moet doen is afhankelijk van het volgende:

 • Heb je meerdere setjes, dan gebruik je jouw onderlakens of dekbedovertrekken minder vaak, waardoor slijtage minder hard gaat;
 • Zijn er slijtageplekken te zien waar de stof dunner wordt? Dan is het tijd voor een nieuw exemplaar.

Bekijk hier onze prachtige bamboe dekbedovertrekken, kussenslopen en hoeslakens.

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/