22.06.2023

Hoe onderhoud je een Boomba Bamboo dekbed?

Lees hier hoe je je bamboe beddengoed optimaal kunt onderhouden en geniet langdurig van de zachtheid en frisheid. Ontdek de beste tips en trucs!

Misschien ken je het wel; je kind die ‘s nachts wakker wordt met een nat dekbed. De lakens zijn doorweekt en vies. Het stond niet op de planning, maar het kan nu niet anders: het wassen van het Boomba Bamboo (kinder)dekbed. Maar hoe moet je dat doen en hoe onderhoud je het dekbed op langer termijn?

 • Gezond slapen
 • Een duurzame wasbeurt is voldoende
 • Wassen: kleine wasjes, grote wasjes
 • Wasmiddel: poeder of vloeibaar? 
 • Wanneer een dekbed wissel?
 • 5 tips voor een schoon Boomba Bamboo dekbed

Gezond slapen

Een onderscheidende eigenschap van het materiaal bamboe is dat het vochtregulerend en comfortabel is. Dit zorgt ervoor dat de kleintjes een goede nachtrust tegemoet gaan met een zacht dekbed en zonder te koude of te warme nachten. Kijk bijvoorbeeld naar dit dekbed voor de koude nachten  en deze voor de warme nachtenDaarnaast zorgt dit er ook voor dat vieze geurtjes worden afgevoerd. Hierdoor wordt je na een lange nacht fris wakker. Dit is natuurlijk erg fijn en makkelijk, want het beddengoed hoeft hierdoor niet elke week gewassen te worden en gaat ook langer mee. Verder slaap je met een Boomba Bamboo dekbed erg gezond. Het is vrij van schadelijke stoffen en huisstofmijt en dus milieuvriendelijk, maar ook perfect voor mensen die allergisch zijn. Maar op welke manier kun je het dekbed dan opfrissen? Het dekbed wekelijks uitkloppen en uithangen in de frisse buitenlucht is eigenlijk al voldoende. 

Een duurzame wasbeurt is voldoende

Maar wat als het dekbed toch toe is aan een wasbeurt. Hoe pak je dit dan aan? Om ongewenste resultaten te voorkomen raden wij het aan om het dekbed zelf met de hand te wassen of naar de stomerij te brengen. Wil je het klusje toch zelf klaren? Dan doe je dat op de volgende manier; Een korte en duurzame wasbeurt is meer dan genoeg. Bamboe is van nature een antibacteriële stof, wat betekent dat er niet veel bacteriën in het beddengoed nestelen. Het is daarom niet nodig het dekbed warmer te wassen dan 30 graden. Wij raden je aan om hem te laten drogen in de open lucht. Wanneer je er toch voor kiest het dekbed in de droger te stoppen, gebruik dan droogballen. Dat zorgt voor een lekker fluffy dekbed. 

Wassen: kleine wasjes, grote wasjes

Een dekbed in de wasmachine  neemt veel ruimte in beslag. In een 8 kg wasmachine kan je net een dekbed voor een tweepersoonsbed kwijt. Maar toch is een winterdekbed dikker dan een zomerdekbed. Daarom is het aan te raden een grotere wasmachine te kopen. Is je dekbed te groot voor jouw wasmachine? Dan kun je het ook in een badkuip wassen, dit is gelijk ook beter voor het Bamboo dekbed. Na het wassen raden wij jou aan om een dekbedhoes of een opbergzak te gebruiken. Deze hebben namelijk een ademend materiaal. Zo blijft het dekbed langer fris dan wanneer je het los in de kast opbergt of in een andere tas.

Wasmiddel: poeder of vloeibaar?

Wanneer je ervoor kiest het dekbed toch te wassen komen er ook nog bepaalde wasmiddelen bij kijken. Welke zijn geschikt en welke moet je liever vermijden? En moet het vloeibaar zijn of in een poedervorm? Een bamboe beddengoed heeft een vloeibaar en een mild wasmiddel nodig. Geen wasmiddel in poedervorm. Ook is het belangrijk dat het wasmiddel geen optische witmakers, geen enzymen, geen zuurstofbleek en geen bleek bevat. Wanneer je het dekbed binnenstebuiten wast, zorg je ervoor dat het ultieme Boomba Bamboo dekbed nog steeds 60% vocht opneemt. Ook is het niet nodig een wasverzachter te gebruiken. Dit kan uiteindelijk ook de vocht en warmteregulatie verstoren. En dan op het einde, als het ongelukje bijna is opgelost, is het belangrijk dat je het dekbed aan de lucht laat drogen. En tadaa… een gewassen dekbed wat een tijdje niet meer gewassen hoeft te worden. 

Wanneer een dekbedden wissel?

Wanneer je jouw dekbed wisselt is en blijft je eigen keuze. De meeste mensen kiezen ervoor het dekbed in oktober te wisselen. We gaan in die maand weer de winterperiode in waardoor het lekker is om warm de nachten in te gaan. Rond april kiezen de meeste mensen weer om hun winterdekbed in te ruilen voor een zomerdekbed. Wil je meer weten over een dekbed wissel? Lees dan ons artikel over; Tijd voor de grote dekbed wissel. 

De 5 tips voor een schoon Boomba Bamboo dekbed

Je hebt immers nooit genoeg tips. Wij hebben hieronder speciaal voor jou nog 5 extra tips opgesomd. 

 1. Een bamboe dekbed hoeft niet vaak gewassen te worden. Probeer dit ook niet vaak te doen.
 2. Doe mee met de dekbedwissel. Hierdoor voorkom je eerdere slijtage en houd je je dekbed fris en fruitig. 
 3. Wanneer je ervoor kiest jouw Boomba Bamboo dekbed in de droger te stoppen is het aan te raden droogballen te gebruiken. 
 4. Was jouw dekbed met een wasmiddel dat geen optische witmakers, geen enzymen, geen zuurstofbleek en geen bleek bevat. 
 5. Gebruik bij het wassen geen wasverzachter. Zo voorkom je dat de vocht- en warmteregulatie wordt verminderd. 

Slaap zacht (en schoon)!

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/