14.03.2023

6 tips om jouw kindje beter te laten slapen

Een goede nachtrust is heel erg belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die slecht slapen, minder goed groeien. Dat is een goede reden om jouw kind een goede nachtrust te gunnen. Toch hebben veel ouders te maken met kinderen die moeilijk in slaap vallen, 's nachts vaak wakker worden of te vroeg wakker worden. Dit kan niet alleen leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid bij de kinderen, maar ook bij hun ouders. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je jouw kind kunt helpen om beter te slapen en daardoor uitgerust en vol energie wakker te worden. In dit artikel delen we tips en strategieën om jouw kind een goede nachtrust te geven.

Hoeveel slaap is nodig?

De hoeveelheid slaap die kinderen nodig hebben varieert afhankelijk van hun leeftijd. Over het algemeen hebben jonge kinderen tussen de 3 en 5 jaar ongeveer 10-13 uur slaap per nacht nodig, terwijl oudere kinderen tussen de 6 en 13 jaar ongeveer 9-11 uur slaap per nacht nodig hebben. Tieners (14 - 17 jaar) slapen vaak veel, maar kunnen toe met zo’n 8-10 uur slaap per nacht. Slaapproblemen komen voor bij kinderen van alle leeftijden. Ongeveer 4% van kinderen jonger dan jaar valt moeilijk in slaap. Bij kinderen tussen de 6 en 17 jaar is dan zo’n 13% tot 16%. 

Hoe komt het dat mijn kind slecht slaapt?

Zoals je ziet is jouw kind niet de enige die de slaap niet altijd weet te vatten. Dat is helemaal niet erg. Het is vooral belangrijk geen druk er op te leggen. Wanneer je kleine panda de frustratie opmerkt zal het meer druk of angst geven, wat uiteindelijk het slapen niet ten goede komt.

Veelvoorkomende redenen dat kinderen slecht slapen zijn:

  1. Angst;
  2. Stress;
  3. Nachtmerries;
  4. Onregelmatige bedtijdroutine;
  5. Fysieke en mentale problemen.

Tips voor een betere nachtrust bij kinderen

Slaap is ontzettend belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van kinderen. Maar soms kan het moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende slaap krijgen. Gelukkig zijn er veel dingen die ouders en verzorgers kunnen doen om de slaap van hun kinderen te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze 's ochtends weer fris en fruitig wakker worden! Hier zijn enkele tips die kunnen helpen.

1. Regelmatige bedtijdroutine

Zorg voor een regelmatig slaapritme. Het is belangrijk dat kinderen elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan. Het is belangrijk dat ze zelfs in het weekend op hetzelfde moment gaan slapen. Dit helpt om het lichaam te laten wennen aan een vast slaapritme. Hierdoor valt jouw kleine panda uiteindelijk sneller en makkelijk in slaap.

2. Maak van de slaapkamer een oase van rust

Kinderen zijn gevoelig voor prikkels. Het is daarom belangrijk dat de kamer van jouw kleine panda zo prikkelarm mogelijk is rond bedtijd. Dit houdt in dat speelgoed buiten het zicht van kinderen een plaatsje krijgt. Kies hiervoor bijvoorbeeld samen met je kleine een leuke speelgoedkist uit en berg samen het speelgoed op. Op deze manier wordt het een onderdeel van de routine. 

3. Zorg voor rust

Daarnaast zijn sommige kinderen erg gevoelig voor licht en geluid. Door gordijnen te sluiten kan de nachtrust worden bevorderd. Sluit ook de deur indien mogelijk. Sommige kleine panda’s vinden dit nog wat spannend. Probeer dan in elk geval de gang of aangrenzende kamer zo donker mogelijk te houden. Een knus nachtlampje brengt licht in de duisternis.

Ook de aankleding van de kamer moet rust uitstralen. Kies daarom niet voor te veel verschillende kleuren of te veel en heftige patronen. Qua dekbedovertrekken en kussenslopen speel je met een uniforme kleur op veilig. Door het uitblijven van extra prikkels geeft dit een hoop rust. Daarnaast is beddengoed gemaakt van bamboe ook nog eens een goede keuze, omdat het heerlijk zacht is. Ideaal dus om heerlijk onder weg te dromen.

4. Gezelligheid

In het leven van jouw kind gebeuren er dagelijks een heleboel dingen. Veel hiervan zijn voor hem of haar een volledig nieuwe ervaring. Geen wonder dat sommige kinderen alleen slapen of in een nieuw bed slapen soms wat lastig vinden. Door samen met je kind de kamer in te richten help je jouw kleine panda om de regie over te nemen. Daarnaast wordt het helemaal zijn of haar kamer. Kies bijvoorbeeld samen de kleuren verf of het behang uit. Daarnaast kan het sommige kinderen troost bieden om één of meerdere favoriete knuffels bij zich te hebben in bed. Hierdoor voelen ze zich geborgen en zullen ze sneller in slaap vallen.

5. Geen schermen

Telefoons, televisies en tablet produceren veel blauw licht. Dit houdt de aanmaak van melatonine tegen. Dit stofje helpt jouw kleine panda om snel in slaap te vallen. Zorg er daarom voor dat kinderen minstens een uur voordat zij gaan slapen niet naar schermen kijken. Daarnaast geven schermen vaak veel visuele prikkels, zoals bij het kijken van een serie. Het duurt even voordat jouw panda’s die prikkels verwerkt heeft, waardoor hij of zij nog even niet aan slapen toekomt.

6. Ontspannen routine

Voordat je kind in bed ligt heeft dat vaak behoorlijk wat voeten in de aarde: pyjama aan, tanden poetsen, voorlezen. Door een vaste routine aan te houden en deze zo rustig mogelijk te laten verlopen weet jouw panda precies waar hij of zij aan toe is. Hierdoor bereiden de hersenen zich onbewust voor op heerlijke dromen.

Wanneer je een nieuwe routine introduceert duurt het vaak even voordat jouw kleine panda hieraan gewend is. Dat is niet erg. Neem samen de tijd om nieuwe gewoonten op te bouwen. Zeker bij angstige kinderen moet het vertrouwen groeien. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Heb geduld en blijf volhouden.

Wil jij de slaapkamer van jouw kleine panda geheel in bamboe-stijl inrichten? Bekijk dan hier al onze producten.

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/Kinderverhaaltje