04.07.2023

Tips om je jetlag te overwinnen

Heerlijk, je hebt eindelijk die langverwachte vakantie geboekt naar een exotische bestemming. Als je hoofd ‘s avonds in het hotel je kussen raakt, moet je eerst afrekenen met een welbekend fenomeen: de jetlag. Maar geen zorgen, met een positieve instelling en onze tips kom je snel door de jetlag heen. Zo kan jij je onderdompelen in een onvergetelijke vakantie-ervaring.

Heerlijk, je hebt eindelijk die langverwachte vakantie geboekt naar een exotische bestemming. Na de lange reis door verschillende tijdzones, kan je niet wachten om je vakantiebestemming te ontdekken. Als je hoofd ‘s avonds in het hotel je kussen raakt, moet je eerst afrekenen met een welbekend fenomeen: de jetlag. Maar geen zorgen, met een positieve instelling en onze tips kom je snel door de jetlag heen. Zo kan jij je onderdompelen in een onvergetelijke vakantie-ervaring.

Wat is een jetlag?

Een jetlag ontstaat wanneer tijdens je reis verschillende tijdzones kruist. Hierdoor loopt je interne biologische klok niet meer gelijk met jouw dagelijkse routines. Wanneer het voor jou gevoel tijd is voor een avondmaaltijd, is het op je reisbestemming acht uur in de ochtend. Dit zorgt voor een conflict met je natuurlijk ritme. Normaal heeft je lichaam een heel strakke dag- en nachtcyclus. Dit ritme is onder andere verantwoordelijk voor je slaap-waakpatroon, hongergevoel, lichaamstemperatuur en hormoonproductie. Wanneer je slaap-waakcyclus verstoord is, kan dit leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. 

Hoe lang duurt het voordat je over de jetlag heen bent?

De ene persoon is binnen enkele dagen over zijn jetlag heen, terwijl de ander weken nodig heeft om te wennen aan de nieuwe situatie. Misschien gebeurt dit bij jou al wanneer de overstap van winter- naar zomertijd wordt gemaakt. Dan is een tijdsverschil van enkele uren een grote stap voor het lichaam om aan te wennen. Over het algemeen duurt het enkele dagen tot een week voordat je lichaam zich volledig aanpast aan de nieuwe omgeving. Gedurende deze aanpassingsperiode kun je maatregelen nemen om de effecten van een jetlag te verminderen en je herstel te versnellen.

Pak je slaapritme aan

Het is belangrijk om je snel aan te passen aan het dag- en nachtritme van je reisbestemming. Als je aankomt in de ochtend, probeer dan overdag actief te blijven en pas in de avond te gaan slapen. Als het bij aankomst avond is, probeer dan op een normaal tijdstip te gaan slapen. Het kan lastig zijn om de slaap te vatten, als je lichaam aangeeft dat het overdag is wanneer je in slaap probeert te vallen. Toch is het goed om je lichaam direct te laten wennen aan deze nieuwe situatie. 

Drink genoeg, maar geen alcohol

Dit is misschien niet het leukste advies tijdens de vakantie, maar probeer de eerste dagen geen of weinig cafeïnehoudende en alcoholische dranken te drinken. Deze stoffen hebben namelijk een negatief effect op je slaap-waakcyclus. Als het op je vakantiebestemming erg warm is, droog je door alcohol en cafeïne ook nog eens extra snel uit. Ook dit heeft een negatief effect op je nachtrust. Zodra je merkt dat je slaapritme stabieler wordt, is het tijd om daar op te proosten. Te veel alcohol kan je ritme verstoren en veroorzaakt ook nog eens uitdroging. Drink in plaats daarvan veel water om gehydrateerd te blijven en je energieniveau op peil te houden.

Eet gezond en met mate

Voordat je losgaat met heerlijke lokale maaltijden kan je de eerste twee dagen beter lichtere maaltijden eten. Vooral op momenten dat je eigenlijk geen honger hebt is het goed om toch iets te eten als het op dat moment tijd is voor ontbijt, lunch of diner. Op deze manier help je jouw interne klok om zich aan te passen aan de nieuwe tijden.

Zoek de zon op

Je lichaam is bijzonder gevoelig voor de invloed van natuurlijk licht. Zoek daarom de zon op als je het gevoel krijgt dat je overdag liever zou gaan slapen. Door het natuurlijk licht leert je interne klok om het nieuwe ritme op te pakken. Probeer dutjes zo veel mogelijk te vermijden. Het kan heerlijk zijn om even te doezelen op het strand, maar hiermee breng je jouw slaap-waak ritme nog meer in verwarring en kan het gedurende de nacht heel moeilijk zijn om in slaap te komen. Ben je tijdens de eerste dagen op de vakantiebestemming echt heel erg moe en lukt het je niet om wakker te blijven? Doe dan een kort dutje (20-30 minuten) en zet je alarm om te voorkomen dat je te lang slaapt.

Vooraf wennen aan de nieuwe tijdzone

Voordat je in het vliegtuig stapt kan je jouw reis voorbereiden door geleidelijk je slaap- en waaktijden aan te passen. Begin enkele dagen voor je reis met het verschuiven van je slaapschema en eetpatroon richting de tijden van je bestemming. Dit maakt het makkelijker om te wennen aan grote verschillen in je dag en nachtritme als je aankomt op je bestemming.

Blijf actief en beweeg

Op vakantie is er genoeg te zien en te doen. Het zal dus geen probleem zijn om actief bezig te blijven. Wil je tijdens je reis ook relaxen? Plan dan de eerste twee dagen eerst een actieve dagbesteding in. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om je energieniveau te verhogen, waardoor je sneller van je jetlag herstelt. Ga wandelen, joggen of doe lichte (yoga) oefeningen om je bloedsomloop te stimuleren en je alert te houden. Vermijd intensieve trainingen vlak voor het slapengaan, omdat dit je juist wakker houdt.

Wees lief voor jezelf

Het is belangrijk om geduldig te zijn. Geef jezelf voldoende tijd om te herstellen van je jetlag. Misschien heb je geluk en ben je binnen twee dagen gewend. Mocht het langer duren, geniet dan van je vakantie en wees lief voor jezelf. Ieder lichaam past zich op zijn of haar eigen snelheid aan. Forceer jezelf vooral niet om direct weer in je normale routine te duiken, maar geef jezelf de tijd en ruimte om je slaap-waakritme op de rit te krijgen. Een fijne vakantie gewend!

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/