15.05.2022

Slaaptips bij warme dagen

Nu het weer zomer wordt, kunnen we met volle teugen gaan genieten van het heerlijke, zonnige weer. Op de zwoele zomeravonden blijft de warmte hangen in je slaapkamer en kan het lastig zijn om comfortabel te slapen. Omdat niemand het fijn vind om zwetend in bed te liggen vinden wij het tijd om je van hoognodige tips te voorzien!

Wanneer het kwik overdag boven de 30 graden Celsius stijgt, kan het moeilijk zijn om te slapen, zelfs als je een "nachtbraker" bent. Dit komt omdat je lichaam op een koelere temperatuur moet blijven om de aanmaak van melatonine te vertragen als voorbereiding op rust. Dit warme weer maakt het moeilijk om te slapen. Thuis kan je slaapkamer bij weinig ventilatie vochtig en plakkerig aanvoelen. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om je te helpen succesvol af te koelen.

Voor degenen die maar moeilijk in slaap kunnen komen tijdens een hittegolf, hebben we een lijst met tips die je hopelijk helpen om weer te slapen. Daar zijn ze:

1. Slaap onder een ventilerend dekbed(overtrek)

Een van de belangrijkste factoren bij het reguleren van je lichaams- en omgevingswarmte in bed is de stof waar je dekbed en de overtrekset van zijn gemaakt. Elk van deze stoffen kennen voor- en nadelen. Satijn ventileert bijvoorbeeld slecht, maar isoleert wel goed in de winter. Zo zijn er ook stofmixen waar de voordelen van meerdere stoffen worden gecombineerd. Je hoeft hier gelukkig niet te veel over na te denken, want met een bamboe beddengoedset lig je altijd goed.

Een zomerdekbed van bamboe, een echt zomerdekbed

Bamboe beddengoed is geschikt voor alle jaargetijden, van koude winters tot bloedhete zomers. Bamboestof ventileert en verspreid lichaamswarmte, waardoor je niet overmatig kunt gaan zweten, ligt erg zacht en gaat lang mee.

2. Slaap met minder of geen kleren

Wil je optimaal profiteren van het verkoelende effect van je bamboe beddengoed, slaap dan naakt of met minder kleren aan. Naakt slapen kan je lichaam helpen koeler te blijven terwijl je slaapt. Dit kan erg nuttig zijn om te slapen, omdat het lichaam moet afkoelen om melatonine te produceren, wat ons slaperig maakt.

3. Lauw douchen helpt

Hoewel het misschien verleidelijk lijkt, is het aan te raden om geen ijskoude douche te nemen voordat je gaat slapen. Het kan tot meer problemen leiden dan het waard is. Neem in plaats daarvan een lauwwarme douche. Door een koude douche te nemen, voel je je misschien koeler, maar het zal je lichaam niet echt afkoelen, omdat het als gevolg van de kou juist extra gaat opwarmen. Bij een lauwwarme douche gaat je lichaam juist wat afkoelen. Hetzelfde gaat op voor het drinken van water. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar lauw water drinken is eigenlijk beter voor je dan koud water.

4. Slaap op je zij

Op je zij slapen zorgt voor minder oppervlaktecontact met de matras, waardoor je lichaam meer ruimte heeft om te ademen. Wist je trouwens dat het beter is dat je organen aan je linkerkant zitten dan aan je rechterkant? En als je soms last hebt van brandend maagzuur, is je linkerkant ook beter, omdat je maag lager is dan de slokdarm.

5. Zet alle ramen op

Over het algemeen wordt het 's nachts ongeveer 10 graden koeler. Om hiervan te profiteren en je huis te ventileren, moet je zoveel mogelijk ramen openen. Heb je last van geluidsoverlast van buiten? Draag dan oordopjes om te slapen.

6. Verplaats je matras

Wanneer je slaapkamer ondraaglijk warm is, kan je ervoor kiezen om je matras tijdelijk naar een koelere kamer verplaatsen. Dit maakt het gemakkelijker om te slapen en helpt de temperatuur in de slaapkamer te verlagen.

7. Zet een fles bevroren water bij je ventilator

Als je geen airconditioning in huis hebt, maak die dan zelf door een ventilator over een fles ijs te blazen. Plaats de bevroren fles in de buurt van je ventilator, zodat hij langzaam ontdooit terwijl je slaapt. Om een geïmproviseerde airconditioner te maken, neem je een ventilator en richt je deze in de gewenste richting. Leg er een vochtige handdoek onder om het water op te vangen dat als condens van de fles afdruppelt.

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/