10.08.2022

Heerlijk doorslapen tijdens een hittegolf: 5 tips

De ”pluim” van de weerman laat zien dat er een hittegolf op komst is. De laatste jaren komt dat steeds vaker voor. De hoge temperaturen zorgen voor veel waterpret, zwoele zomeravonden maar helaas ook voor klamme, slapeloze nachten. Tijdens zo’n hittegolf stijgt de temperatuur in de slaapkamer, waardoor voor veel mensen de hele nacht uit draaien, woelen en zweten bestaat. Hoe bereid jij je voor zodat je goed kan slapen?

Waarom is het zo lastig om tijdens een hittegolf in slaap te vallen?

Een koele slaapkamer bevorderd jouw slaapprestaties. Wanneer je tijdens een diepe slaap in dromenland bent aangekomen, daalt automatisch je lichaamstemperatuur een beetje. Dit komt door het hormoon “melatonine”. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam in de juiste “staat” terecht komt voor een overheerlijke nachtrust. Wanneer de schemer valt, begint de aanmaak van dit hormoon. En zodra de zon opkomt wordt de aanmaak van melatonine afgebroken, zodat jouw lichaam een kleine hint krijgt om wakker te worden. 

Het lichaam krijgt het een stuk lastiger met het aanmaken van melatonine wanneer de omgevingstemperatuur oploopt. Het “tijd om naar bed te gaan” proces wordt onderbroken, waardoor het langer duurt voordat je in slaap valt. 

Wat helpt om sneller in slaap te vallen?

1. Drink voldoende water

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Geadviseerd wordt om op een normale dag zo’n 2 liter water te drinken om je vochtgehalte op peil te houden. Tijdens een hittegolf ga je meer zweten, waardoor je vocht verliest. Dit vochttekort moet natuurlijk weer aangevuld worden. Want wanneer je hydratatieniveau goed is, val je sneller in slaap.

2. Blokkeer het zonlicht 

Veel huishoudens zetten overdag ramen en deuren tegen elkaar open om het lekker door te laten waaien in huis. Die wind voelt dan misschien wel even lekker fris aan, maar op deze manier maak je jouw huis juist warmer. Probeer zoveel mogelijk zonlicht en warme lucht buiten te houden door alle gordijnen of rolluiken dicht te doen en je ramen dicht te houden. Zo blijft de temperatuur in ieder geval (iets) lager dan buiten. Wil je toch even de ruimte laten luchten? Doe dit dan later op de avond of vroeg in de morgen.

3.  Beddengoed dat ademt

Sommige materialen zijn ideaal voor warme zomerse nachten. Katoen en bamboe zijn luchtig en nemen snel vocht op. Hierdoor wordt het minder klam onder de lakens en val je sneller in slaap. Bamboe is lekker zacht, ventilerend en warmte- en vochtregulerend. Daarnaast is beddengoed van dit materiaal duurzaam en heeft het een lange levensduur. Denk daarnaast ook aan een zomerdekbed! Dit is een uitkomst en maakt het slapen tijdens een hittegolf een stuk gemakkelijker en dus aangenamer.

4.  Eet een lichte maaltijd tijdens het avondeten

Over het algemeen eet je tijdens de zomer al minder zware gerechten zoals ovenschotels en stoofschotels. Ten eerste sta je tijdens die hitte niet graag lang boven het fornuis, laat staan het aanzetten van een hete oven die voor extra warmte zorgt in de (eet)kamer. Kies in plaats daarvan voor een lekkere frisse salade, gazpacho of wraps. Hoe lichter je eet, hoe beter het is. Je lichaam produceert meer warmte na het eten van een ovenschotel dan na een salade.

5. Verkoel je voeten

Voordat je gaat slapen, is het aan te raden om je voeten even onder te dompelen in koud water. Je voeten zijn een soort graadmeters voor je de rest van jouw lichaam. Wanneer je voeten en enkels kouder worden, zal jouw lichaam zich daaraan aanpassen. 

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/