15.11.2022

Dit is waarom dromen goed is voor je gezondheid

Een tripje naar dromenland. De langslapers kennen de route zo onderhand op hun duimpje, terwijl de onrustige slapers nog wel eens verdwalen. De volgende ochtend weet de één zijn droom nog makkelijk na te vertellen, voorzien van alle nauwkeurige details. En de ander ziet alleen maar een zwart gat voor zich wanneer hij terugdenkt aan zijn nachtelijke reis. Waarom dromen we eigenlijk en wat voor een effect heeft dit op ons lichaam én geest? 

Weet je wat grappig is? Ieder mens droomt elke avond. Alleen weet de één zich het te herinneren en de ander niet. Door de jaren heen is er al veel onderzoek gedaan naar dit specifieke onderwerp. Maar zelfs de beste wetenschappers durven hier niet met 100% zekerheid een verklaring voor te geven. Eén ding is wél zeker: we dromen onder andere om prikkels te verwerken die we allemaal hebben ontvangen gedurende de dag. Alles wat je mee hebt gemaakt moet een plekje krijgen. Door het verwerken van prikkels en emoties ben je namelijk in staat om beter met verschillende soorten emoties om te gaan in het dagelijks leven.

Droomslaap

Dat verwerken van fysieke en mentale prikkels gebeurd in je REM-slaap. Dit wordt ook wel de droomfase genoemd. Deze duurt in totaal zo’n twee uur. Maar niet twee uur achter elkaar, maar opgedeeld in drie tot vijf verschillende korte momenten gedurende de nacht. De REM-slaap zorgt ervoor dat we belangrijke informatie opslaan en iedere ochtend weer fit (en zonder zorgen) onder ons winterdekbed vandaan kruipen om vrolijk aan een nieuwe dag te beginnen!

Wist je dat REM staat voor: Rapid Eye Movement, omdat je ogen in die fase heel snel heen en weer bewegen?

Wanneer je regelmatig droomt, ben je over het algemeen best lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!

Levendige dromen

Heb je periodes dat je heel levendig en veel droomt? Dan kan dat te maken hebben met stress en dus een hoger cortisolniveau. Het stofje cortisol zorgt ervoor dat je de volgende dag met veel energie wakker wordt en weer vrij en blij aan de dag begint. Wanneer je overdag te maken hebt gehad met veel stress, bijvoorbeeld op werk of spannende gebeurtenis, is het cortisolniveau in je lichaam hoger dan normaal. Deze hoeveelheid cortisol overschaduwd de hoeveelheid melatonine op dat moment. Melatonine is hét slaaphormoon, dat ervoor zorgt dat je ‘s nachts lekker door kunt slapen. De balans tussen cortisol en melatonine is dus heel bepalend voor de manier waarop je droomt en slaapt.

Droom zacht!

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/Kinderverhaaltje