25.09.2023

Een nachtmerrie: de oorzaak, betekenis en remedie

Nachten gevuld met angstaanjagende beelden, zweet dat uitbreekt en een hart dat als een razende tekeer gaat. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: een nachtmerrie. Deze onaangename droombeelden kunnen ons uit een diepe slaap rukken en ons dagenlang van slag brengen. Wat maakt Boomba Bamboo jouw droompartner? Onze beddengoed collectie biedt niet alleen ongeëvenaard comfort, maar is ook warmte- en vochtregulerend, waardoor je in elke slaapfase wordt ondersteund. De natuurlijke eigenschappen van bamboe creëren een veilige slaapomgeving.

  1. Wat is een nachtmerrie?
  2. Wat veroorzaakt een nachtmerrie?
  3. Wat zegt jouw droom?
  4.  Dit gebeurt er in jouw hoofd tijdens een nachtmerrie
  5. Laten we ermee leren omgaan

Wat is een nachtmerrie?

Een nachtmerrie is een verontrustende droom die intense gevoelens van angst, schrik of verdriet oproept. Deze dromen zijn vaak levendig en realistisch, en ze kunnen je het gevoel geven dat je je in een levensbedreigende situatie bevindt. Ze treden meestal op tijdens de REM (Rapid Eye Movement) slaapfase, wanneer je brein het meest actief is.

Wat veroorzaakt een nachtmerrie?

Nachtmerries kunnen verschillende oorzaken hebben, waarvan sommige niet altijd even duidelijk zijn. Veelvoorkomende triggers zijn onder andere:

Stress en angst: Wanneer je emotioneel beladen bent door stress, last hebt van angststoornissen of recentelijk traumatische ervaringen hebt doorgemaakt, kan dit de deur openen naar nachtmerries. Deze onaangename dromen zijn eigenlijk een manier waarop je brein emotionele bagage probeert te verwerken terwijl je slaapt, soms met angstaanjagende resultaten.

Medicatie en drugs: Let op wat je inneemt voordat je naar dromenland vertrekt. Sommige medicijnen, recreatieve drugs of zelfs een slokje alcohol verstoren je dromen en toveren nachtmerries tevoorschijn

Lichamelijke oorzaken: Soms zijn nachtmerries niet het product van je geest, maar eerder een signaal van je lichaam. Fysieke gezondheidsproblemen zoals koorts, slaapapneu of het rusteloze benen syndroom kunnen de nacht verstoren.

Voedsel en dieet: Wat je eet, kan invloed hebben op wat je droomt. Het nuttigen van zwaar gekruid voedsel voor het slapengaan kan de kans vergroten op een nachtmerrie. 

Zorg ervoor dat je genoeg rust krijgt en de stress even van je af laat glijden. Kruip onder je heerlijke, veilige Boomba Bamboo dekbed voor een vredige nachtrust!

Wat zegt jouw droom?

Nachtmerries zijn geen gewone dromen. Vaak dragen ze een diepere betekenis met zich mee. Mensen die geplaagd worden door nachtmerries kunnen diepgewortelde angsten, onbeantwoorde zorgen of onderdrukte emoties met zich meedragen. In feite is een nachtmerrie een soort emotionele uitlaatklep. Ze houden je soms een spiegel voor van verborgen verlangens en problemen die je onderbewust al die tijd ergens hebt opgeslagen. Hier zijn enkele nachtmerries die we onder de loep nemen:

  1. Je tanden vallen uit: Als je droomt dat je tanden uitvallen, heeft dit te maken met een vorm van communicatie. Zo kun je het moeilijk vinden om je gevoelens te uiten of merk je dat niemand naar je wilt luisteren. 
  2. Het verlies van een nabestaande: Wanneer je droomt over iemand die overlijdt heeft dit te maken met een verandering of een einde in je leven. Een grote kans dat de persoon die overleed in je nachtmerrie een dierbare van je is. 
  3. Dromen over een grote faal: Denk aan falen voor een toets die je moet maken of een presentatie die je hebt. Deze droom heeft alles te maken met de stress die je ervaart. 
  4. Verdwalen: Je weet niet meer wat je moet doen. Dat is de betekenis van een droom waarin je verdwaald bent. Je zit vast met een bepaalde keuze in je hoofd. 
  5. Vallen van een hoog gebouw: Wanneer je droomt dat je ergens vanaf valt is er een grote kans dat je in de steek gelaten bent of een teleurstelling hebt meegekregen. 

Nachtmerries zijn complex en persoonlijk, en hun betekenissen kunnen variëren afhankelijk van iemands levenservaringen en emoties. Het is belangrijk om te onthouden dat nachtmerries vaak een manier zijn waarop het onderbewuste probeert om te gaan met stress en emotionele uitdagingen. Als nachtmerries regelmatig voorkomen en je dagelijks leven beïnvloeden, kan het raadzaam zijn om met een professional te praten om dieper inzicht te krijgen en mogelijke oplossingen te vinden.

Dit gebeurt er in jouw hoofd tijdens een nachtmerrie

Een nachtmerrie is intens. Soms lijkt het net alsof je het echt mee hebt gemaakt, maar als je wakker wordt verdwijnt er een last van je schouder. Het was gelukkig “maar” een nachtmerrie! Een nachtmerrie vindt plaats tijdens de Rapid Eye Movement (REM)-fase. In deze fase zijn je hersenen net zo actief als wanneer je wakker bent. Dit is ook de reden waarom het  lijkt alsof jouw nachtmerrie zich in real life afspeelt.

Tijdens je slaap doorloop je 4 slaapfasen:

Fase 1: Hier blijven je hersenen nog actief en vertonen ze snelle activiteit.

Fase 2: De hersenactiviteit vertraagt, maar blijft aanwezig.

Fase 3 en 4: Dit zijn de diepe slaapfasen, waarbij de hersenactiviteit veel trager is dan in Fase 1 en 2.

Naarmate je langer slaapt, neemt de tijd in de diepe slaap af. Hierdoor kom je vaker in de Rapid Eye Movement (REM)-fase, waarin je intenser begint te dromen. Aan het einde van de nacht beleef je dus de meeste dromen.

Laten we ermee leren omgaan

Nachtmerries hebben veel impact. Soms heb je er zoveel last van dat je niet meer in slaap durft te vallen. Toch zijn er manieren om met nachtmerries om te gaan en ze te laten verminderen. Zo helpt een goed slaapritme en een fijne, kalmerende omgeving al voor minder nachtmerries. Breng sfeer in je slaapkamer met groene kamerplanten, een lekker dekbed en mooie accessoires. Wil je weten hoe je dat doet? Wij vertellen het je hier

Nachtmerries hebben dus vaak een onderliggende oorzaak en ook een betekenis, maar met Boomba Bamboo beddengoed voelt jouw bed fijn en vertrouwd aan!

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/Algemeen