22.06.2023

Hitte en slapen: een gecompliceerd duo

Ervaar de magie van warme zomernachten. Ontdek hoe je de hitte trotseert en volop geniet van nachtelijke avonturen. Tips en ideeën om de warme zomerse nachten door te komen.

Gloeiende voeten, natte haren, zwetende oksels, laken over je heen of laken van je af. Je blijft maar woelen totdat je dé manier hebt gevonden om op de meest comfortabele manier de nacht door te komen. Slapen tijdens een tropische zomernacht is voor veel mensen een nachtmerrie. Een hittegolf verstoort jouw slaapritme. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens de zomer ook alles uit je kostbare slaap haalt? 

Slapen is goed voor je

Helaas hebben veel mensen last van slaapproblemen. Ruim 49% van de Nederlandse bevolking ligt ‘s nachts te woelen of ziet de klok vooruit tikken. Een probleem dat toch wel groter is dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Een goede nachtrust is essentieel om de volgende dag door te komen. Het is gezond voor zowel body als mind. Wanneer je onvoldoende slaapt, zorgt dit voor uitputting, een kort lontje en ben je mentaal uitgeput. Hierdoor ervaar je eerder en meer stress. En stress weer is een veroorzaker van andere lichamelijke problemen, zoals: een koortslip, hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, infecties en een hoge bloeddruk. 

De hoeveelheid slaap die een persoon nodig heeft, verschilt per persoon. Gemiddeld genomen hebben volwassenen tussen de zeven en negen uur slaap nodig. Wanneer we ouder worden, slapen we minder vast, de REM-slaap neemt af en uiteindelijk verliezen we die diepe slaap helemaal. Dit betekent dat we steeds oppervlakkiger gaan slapen. Het lijkt ook moeilijker om ons slaap- en waakritme te veranderen, wat kan zorgen voor allerlei slaapproblemen.

Een goed slaapritme

Tijdens jouw tripje door dromenland voert jouw lichaam allerlei herstelprocessen uit. Zo wordt de schade aan cellen hersteld, wordt het lichaam opgeruimd en wordt er veel informatie verwerkt. Het is dus belangrijk om voldoende te slapen.

Wanneer jij aan de volgende punten voldoet heb jij een goed slaapritme: 

  • Je brengt minstens 85% van de tijd in bed slapend door;
  • Je valt binnen 30 minuten heerlijk in slaap;
  • Je wordt ‘s nachts nauwelijks wakker;
  • Wanneer je nachtrust wordt verstoord ben je niet langer dan 20 minuten wakker.

De invloed een warme nacht op jouw slaapritme

Voor veel mensen is een temperatuur tussen de 16 en 21 graden een ideale slaaptemperatuur. Veel mensen slapen in deze temperaturen het lekkerste, maar de temperaturen lopen in de zomermaanden natuurlijk behoorlijk op. Jouw slaapkamer warmt op, waardoor het lastig is om af te koelen. 

Bij een hittegolf zorgt het lichaam er zelf voor dat de temperatuur enigszins gereguleerd blijft. Wanneer jouw slaapkamer erg warm is, ervaart jouw lichaam hier stress van. Dit komt doordat jouw lichaam in bespaarmodus gaat, om de meest belangrijke en vitale functies zo goed mogelijk te laten functioneren. Alles wat energie verbruikt wordt on hold gezet. Dit komt voor uit de evolutie: wanneer het donker is, is het moeilijker om voedsel te vinden en is het daarom slim om de temperatuur van het lichaam te verlagen om zo het energieverbruik tot een minimum te beperken. Effect van een hittegolf: wanneer de temperatuur in de nacht te hoog is, denkt het lichaam nog steeds dat het dag is, en dat maakt het dus moeilijk om in slaap te vallen

Het hitte-effect: slapen in een warme omgeving 

Het slapen in een warme omgeving veroorzaakt slaapproblemen. Wat op langere termijn voor serieuze mentale problemen kan zorgen. Want wanneer je minder lang en diep slaapt, wordt je concentratie minder. 

Bij weinig slaap lopen de emoties dus hoog op. Daarnaast vermindert het ook nog eens de productiviteit en ben je sneller afgeleid. Ook ontstaan er symptomen als hoofdpijn, een suf gevoel, prikkelbaarheid, wallen onder je ogen, lusteloosheid, geheugenproblemen en stemmingswisselingen. Een serieus probleem om aan te pakken wanneer je hier last van hebt.

Wat te doen tegen slaapproblemen?

Niet kunnen slapen is behoorlijk frustrerend. Hoe slaap je lekker tijdens een hittegolf? Wij geven je een aantal tips:

  1. Verfrissend beddengoed: Bepaalde materialen zijn uitermate geschikt voor warme zomernachten. Katoen en bamboe zijn licht en hebben een hoog absorptievermogen, waardoor het bed minder vochtig aanvoelt en je sneller in slaap valt. Bamboe is daarnaast aangenaam zacht en bevordert ventilatie, terwijl het tegelijkertijd de warmte en vochtigheid reguleert. Bovendien gaat beddengoed van bamboe lang mee en is het een duurzame keuze. Vergeet ook niet om een zomerdekbed te overwegen! Dit kan het slapen tijdens een hittegolf een stuk comfortabeler maken.
     
  2. Even lekker doorwaaien: Probeer als het kan om twee ramen tegenover elkaar open te zetten. Eén raampje openen geeft al wat frisse lucht, maar als je er twee openzet ontstaat er een frisse bries. Zo voel je de frisse lucht pas echt goed en wordt het wat koeler. Maar pas op, doe dit niet overdag als het buiten warmer is dan binnen, want dan maak je het alleen maar warmer in huis;
     
  3. Sproeien: Heb je een plantenspuit? Vul deze met water en zet deze op je nachtkastje. Zo kan je als je in je bed ligt, heerlijk wat water op je gezicht sproeien tijdens een opvlieger. Elk zuchtje wind voelt nu super verfrissend. Extra lekker is om dan natuurlijk ook de ventilator of airco aan te zetten. Perfect! Een tip: Zet de ventilator voor je raam. Zo trekt deze de koele lucht aan van buiten en verspreidt hij deze door je slaapkamer;
     
  4. Even afkoelen: Steek je voeten voordat je gaat slapen in een teiltje met ijskoud water. Het verkoelt niet alleen je voeten en enkels, maar je hele lichaam! Het voelt in het begin misschien wat vreemd, maar het werkt echt goed om af te koelen. Als je ondanks de warmte toch graag onder een dekbed slaapt ben je niet alleen. Als je gewend bent aan de lichte druk van een deken kan het moeilijk zijn om zonder te slapen. Laat je voeten buiten de dekens hangen, zodat er warmte via je voeten kan ontsnappen. Je zal merken dat je het hierdoor minder warm hebt;
     
  5. Slaap in een pyjama van bamboe: veel mensen denken dat wanneer je met zo min mogelijk kleding slaapt je op de warme nachten beter in slaap komt. Je kan beter loszittende bamboe kleding dragen. Dit is een isolerend en absorberend materiaal, wat het vrijgekomen zweet absorbeert, waardoor jij niet al te klam wakker wordt. In combinatie met bamboe lakens wordt het vocht snel afgevoerd.

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/