Ervaar de magie van warme zomernachten. Ontdek hoe je de hitte trotseert en volop geniet van nachtelijke avonturen. Tips en ideeën om de warme zomerse nachten door te komen.
Gloeiende voeten, natte haren, zwetende oksels, laken over je heen of laken van je af. Je blijft maar woelen totdat je dé manier hebt gevonden om op de meest comfortabele manier de nacht door te komen. Slapen tijdens een tropische zomernacht is voor veel mensen een nachtmerrie. Een hittegolf verstoort jouw slaapritme. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens de zomer ook alles uit je kostbare slaap haalt?
Helaas hebben veel mensen last van slaapproblemen. Ruim 49% van de Nederlandse bevolking ligt ‘s nachts te woelen of ziet de klok vooruit tikken. Een probleem dat toch wel groter is dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Een goede nachtrust is essentieel om de volgende dag door te komen. Het is gezond voor zowel body als mind. Wanneer je onvoldoende slaapt, zorgt dit voor uitputting, een kort lontje en ben je mentaal uitgeput. Hierdoor ervaar je eerder en meer stress. En stress weer is een veroorzaker van andere lichamelijke problemen, zoals: een koortslip, hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, infecties en een hoge bloeddruk.
De hoeveelheid slaap die een persoon nodig heeft, verschilt per persoon. Gemiddeld genomen hebben volwassenen tussen de zeven en negen uur slaap nodig. Wanneer we ouder worden, slapen we minder vast, de REM-slaap neemt af en uiteindelijk verliezen we die diepe slaap helemaal. Dit betekent dat we steeds oppervlakkiger gaan slapen. Het lijkt ook moeilijker om ons slaap- en waakritme te veranderen, wat kan zorgen voor allerlei slaapproblemen.
Tijdens jouw tripje door dromenland voert jouw lichaam allerlei herstelprocessen uit. Zo wordt de schade aan cellen hersteld, wordt het lichaam opgeruimd en wordt er veel informatie verwerkt. Het is dus belangrijk om voldoende te slapen.
Wanneer jij aan de volgende punten voldoet heb jij een goed slaapritme:
Voor veel mensen is een temperatuur tussen de 16 en 21 graden een ideale slaaptemperatuur. Veel mensen slapen in deze temperaturen het lekkerste, maar de temperaturen lopen in de zomermaanden natuurlijk behoorlijk op. Jouw slaapkamer warmt op, waardoor het lastig is om af te koelen.
Bij een hittegolf zorgt het lichaam er zelf voor dat de temperatuur enigszins gereguleerd blijft. Wanneer jouw slaapkamer erg warm is, ervaart jouw lichaam hier stress van. Dit komt doordat jouw lichaam in bespaarmodus gaat, om de meest belangrijke en vitale functies zo goed mogelijk te laten functioneren. Alles wat energie verbruikt wordt on hold gezet. Dit komt voor uit de evolutie: wanneer het donker is, is het moeilijker om voedsel te vinden en is het daarom slim om de temperatuur van het lichaam te verlagen om zo het energieverbruik tot een minimum te beperken. Effect van een hittegolf: wanneer de temperatuur in de nacht te hoog is, denkt het lichaam nog steeds dat het dag is, en dat maakt het dus moeilijk om in slaap te vallen
Het slapen in een warme omgeving veroorzaakt slaapproblemen. Wat op langere termijn voor serieuze mentale problemen kan zorgen. Want wanneer je minder lang en diep slaapt, wordt je concentratie minder.
Bij weinig slaap lopen de emoties dus hoog op. Daarnaast vermindert het ook nog eens de productiviteit en ben je sneller afgeleid. Ook ontstaan er symptomen als hoofdpijn, een suf gevoel, prikkelbaarheid, wallen onder je ogen, lusteloosheid, geheugenproblemen en stemmingswisselingen. Een serieus probleem om aan te pakken wanneer je hier last van hebt.
Niet kunnen slapen is behoorlijk frustrerend. Hoe slaap je lekker tijdens een hittegolf? Wij geven je een aantal tips: